Hva kan Driv tilby?

Driv skal fungere som veileder, kontaktpunkt og støttespiller for næringsliv og gründere i Drangedal. Gjennom å støtte opp om og forsterke både nye initiativer og eksisterende prosjekter, har Driv et mål om å bidra til vekst. Driv skal være en nettverksbygger for næringslivet, både innenfor kommunens grenser og i et regionalt perspektiv.

Fem personer sitter fremoverlent og prater rundt et rundt bord

Proaktivt arbeid

+

Driv jobber aktivt for å avdekke muligheter for utvikling og knoppskyting samt å identifisere utviklingsprosjekter. Dette innebærer blant annet oppsøkende virksomhet mot næringslivet. Driv har som mål å være en synlig aktør som næringslivet kjenner til, og som det skal være lett å komme i kontakt med.

 

Bedriftsrettede tiltak

+

Driv ønsker å bidra til å videreutvikle idéer fra bedriftene selv. Gjennom å støtte opp under utviklingsprosjekter som springer ut fra bedriftenes egne idéer, ønsker Driv å fungere som en katalysator og støttespiller for å realisere bedriftenes egne mål.

Et av tiltakene på dette området er SMB-utviklingsprogram gjennom Innovasjon Norge. SMB står for «små og mellomstore bedrifter», og er et verktøy som skal bidra til å skape vekst i små og mellomstore bedrifter i omstillingsområdet. Verktøyet omfatter rådgivningstjenester og hjelp til utarbeidelse av prosjektplaner for utviklingsprosjekter i lokale bedrifter.

Kompetanse og samarbeid

+

Økt kompetanse kan være en mulig vei til vekst i en bedrift, eller til å utvikle noe nytt. Driv kan bistå både med økonomisk støtte til kompetanseutvikling, og gjennom å sette bedriften i kontakt med ulike kompetansemiljøer som kan gi råd og veiledning på det aktuelle området.

Ta gjerne kontakt med Driv tidlig for å diskutere muligheter for kompetanseutvikling. Gjennom ulike nettverk kan Driv skape kontakt med andre bedrifter og kompetansemiljøer, eller gi veiledning med tanke på eventuell økonomisk støtte til tiltak. Driv kan henvise til aktuelle eksterne støtteordninger, og har også mulighet til selv å støtte kompetansetiltak.

Det er mulig å søke om støtte til kompetansekartlegging og kompetansehevingstiltak, og til samarbeidsprosjekter som har mål om å gi økt kunnskap og vekst.

Ordinær utdanning eller omskolering inngår ikke i tilskuddsmidlene fra Driv.

Nettverk og klynger - partnere for næringslivet

+

Driv har som mål å tilrettelegge for nettverksbygging mellom ulike aktører i næringslivet. Dette innebærer både å beholde eksisterende arenaer, og å etablere nye nettverk mellom ulike aktører i og utenfor kommunen.

Gjennom å bidra til å opprettholde og videreutvikle gode samhandlingsareaner ønsker Driv å medvirke til økt konkurransekraft for det lokale næringslivet. Det er også et mål å etablere nettverk med aktuelle nærings- og kompetansemiljø utenfor kommunen, for å kunne tilføre enda mer kompetanse og legge til rette for samarbeidsmuligheter.

Driv samarbeider tett med Drangedal næringsforening. Gjennom næringsforeningen kan Driv holde en nær dialog med de eksisterende næringsdrivende i kommunen, og begge parter har mulighet til å komme tidlig på banen i aktuelle spørsmål.

Her får du mer informasjon om Drangedal næringsforening og styret.

Drangedal næringshage er en annen viktig samarbeidspartner for Driv. Næringshagen er lokalisert på Kåsmyra utenfor Drangedal sentrum, og er en node av Telemark næringshage. Her kan bedrifter få kontorplasser og bli en del av et større miljø. Drangedal næringshage huser flere virksomheter, og mange av dem er knyttet til reiselivet. Det er også et mål å opprette «clean desk»-områder i næringshagen, der enkeltpersoner kan benytte seg av en kontorplass ved behov. Dette kan for eksempel gjelde selvstendig næringsdrivende eller andre som sitter mye på hjemmekontor.

På denne siden til Telemark næringshage kan du lese mer.

Drangedal kommune er med i «Grenlandssamarbeidet», som utgjør et fellesskap på mange områder sammen med Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø og Siljan kommuner.  Næringssjefene i de seks kommunene samhandler om aktuelle satsinger, og har jevnlige møter. Drivs programleder ivaretar dette kollegiet. Man har også tilgang til ulike tjenester for næringsdrivende gjennom inkubatoren Proventia, som har tilhold i Herøya industripark.

På denne siden kan du lese mer om Proventia.

 

Gründere og nyetablerere

+

Driv ønsker å medvirke til å skape et gründermiljø i Drangedal som gjør det attraktivt å starte bedrift og/eller flytte eksisterende bedrifter til kommunen samt gi gründere en større sjanse for å lykkes ved å bidra til økt forretningskompetanse.

Det finnes flere mulige støttespillere for gründere og nyetablerere i Drangedal. Vi anbefaler å ta tidlig kontakt med Driv for å kunne få et møte og gratis veiledning.

På Innovasjon Norges sider for nyetablerte, finnes mange gode tips: https://www.innovasjonnorge.no/seksjon/oppstart-av-bedrift

Etter det første møtet finnes det flere mulige veier videre. Her er noen eksempel:

  • Ved medlemskap i Drangedal næringsforening, kan alle som ønsker det, få to timer gratis hjelp av lokalt regnskapskontor til å etablere bedriften, rådgivning om økonomi, regnskap, skatt og annet. Et godt tips med tanke på forretningsdrift.
  • Noen kan få innvilget hjelp fra en bedriftsrådgiver gratis inntil 10 timer. Det kan gjelde å søke midler fra Innovasjon Norge, sette opp et budsjett, lage forretningsplan og annen rådgivning.
  • For noen kan det være aktuelt å få mer bistand. Da kan man skrive avtale med Telemark næringshage eller Proventia. Gjennom en «målbedriftsavtale» vil man få redusert pris på tjenester gjennom fylkeskommunen og Siva.
  • Å få hjelp fra Startopp Grenland (tidligere etablererkontoret.) Tilbud om en-til-en-veiledning, kurs, gründernettverk.
  • Drangedal næringshage kan tilby gratis kontorplass. Foreløpig gjelder dette korttidsplasser.

Næringsattraktivitet

+

Gjennom å sette i gang og støtte opp under prosesser som utvikler Drangedals attraktivitet for næringslivet, er målet for Driv både å styrke eksisterende bedrifter og legge til rette for nyetableringer. Dette kan være å bidra til flere formelle og uformelle møteplasser, kompetanseutvikling, tilgang på nødvendig ekspertise og nettverksbygging. Drangedal skal være en næringsaktiv kommune som det er lett å etablere og utvikle virksomhet i.

Ett av verktøyene for å utvikle bedre samspill mellom kommune og næringsliv, er et program  kalt «Næringsattraktiv kommune» i regi av Innovasjon Norge. Våren 2024 er dette arbeidet igangsatt i Drangedal kommune. Formålet er å styrke kommunens funksjon som tilrettelegger og og samarbeidspartner for lokalt næringsliv. Mer om dette kan du lese i artikler under Aktuelt her på Drivs nettside og på denne siden hos Innovasjon Norge.

Næringsvennlig kommune

+

Gjennom Driv skal kommuneadministrasjonen utvikles for å styrke Drangedal som næringsvennlig kommune. Målet er å bidra til å løfte de kommunale tjenestene som tilbys til næringslivet. Dette innebærer at kommunen skal bli en bedre tilrettelegger og samarbeidspartner for lokalt næringsliv, både for utviklingen av enkeltbedrifter og nettverksamarbeid. Drangedal kommune skal oppleves som en tilgjengelig og god samarbeidspartner for de næringsdrivende.

Driv arrangerer jevnlig frokostmøter i samarbeid med kommunen og Drangedal næringsforening. Formålet er å skape en arena for å ta opp relevante problemstillinger og temaer, og å sikre en økt forståelse for hverandres ståsted og synspunkt.

Drangedal næringsforening og kommuneadministrasjonen har jevnlige dialogmøter gjennom året. Dette er en fin møteplass for å informere hverandre og ta opp aktuelle saker.

Bosteds- og besøksattraktivitet

+

Det er et mål at Drangedal kommune skal oppleves som en attraktiv kommune å drive næring, arbeide, besøke og bo i. Driv ønsker å bidra til å sette i gang og drive prosesser som utvikler Drangedals bosteds- og besøksattraktivitet.

Drangedal kommune har avtale med Vestfold og Telemark Reiselivstjenester (tidligere Visit Telemark) om tjenester knyttet til destinasjonsutvikling og turistinformasjon på nett. Nettsiden Visit Gautefall promoterer Drangedal under slagordet «Opplevelser i natur». Det lokale markedsrådet koordinerer markedsføringen. Blant annet gjennom å få laget gode filmer som denne: Film om Drangedal

Drangedal kommune har hatt en nedgang i innbyggertall over tid, og dette er noe av bakteppet for at Driv ble satt i gang. Gjennom å satse på økt bo- og besøksattraktivitet i tillegg til ren næringsutvikling, er målet å skape en enda mer robust og attraktiv kommune. De siste årene har pilene igjen begynte å peke oppover, og Drangedal opplever tilflytting og vekst på mange områder.

 

Etablererkultur og ungdomssatsing

+

Driv vil bidra til å utvikle entreprenørskap og innovasjon gjennom hele oppvekstløpet. Dette kan for eksempel innebære å bidra inn i Ungt Entreprenørskap-prosjekter på ungdomsskoletrinnet. Det er også et mål å bidra til gode koblinger mellom ungdommer og næringslivet, gjennom for eksempel deltakelse på jobbmesser. Slik vil ungdommer få bedre innsikt i næringslivet og mulighetene som finnes.

Gjennom å legge til rette for å utvikle kreativitet og entreprenørferdigheter, ønsker Driv å styrke kompetansen og innovasjonstenkningen hos innbyggerne. Slik vil vi kunne engasjere morgendagens endringsagenter og gründere.

Nå er tiden inne for å satse!

Driv kan hjelpe med utviklingsarbeid og nettverksbygging med et regionalt perspektiv samt utvikling av innovasjons- og entreprenørskapskultur.

Innsatsområder

Omstillingsprogrammet vil gjennomgående og innenfor alle innsatsområder arbeide for å utvikle møteplasser, stimulere til økt samarbeid og være diskusjonspartner og pådriver for næringslivet i Drangedal.

Klikk på et område for å lese mer.