Gullkort for lokalt næringsliv

Datasenteret på Varpet i Tørdal tar raskt form. Og med det kan Drangedal ha trukket gullkortet for lokalt næringsliv. Utbyggingen gir store muligheter for lokale virksomheter og kan gi positive ringvirkninger i mange år fremover for hele kommunen.
Polar DC bygger datasenteret, og presiserer at dette ikke er datalagring (som Google i Skien), men prosessering. Polar skal levere «neste generasjon infrastruktur for kunstig intelligens». Første leietaker er Crusoe, et amerikansk selskap som satser på energieffektive, miljøvennlige løsninger. Crusoe gjør med denne Polar-avtalen – i Drangedal! – sin strategiske utvidelse til Europa.
Verdensomspennende driftsselskap
I disse dager jobbes det iherdig med byggingen, og nesten 80 arbeidere er i full sving. CBRE er gitt oppdraget med å drifte anlegget. Dette er et av verdens ledende selskap innenfor rådgivning, forvaltning og investering i eiendom, og drifter allerede en rekke datasentre omkring i Norge. Allerede er nesten 20 personer ansatt i ulike roller for å drifte sentret, og det beste er: flesteparten er lokale og fra regionen.
Dessuten er flere lokale virksomheter allerede involvert i utbyggingen, og flere vokser som følge av å være tjenesteleverandør. Men enda flere bør se muligheter.
Ikke minst innen catering, opplevelsesnæring og overnatting. Både nå og senere er det behov for ulike servicer og fritidstilbud. En god opplevelse av Drangedal nå, er dessuten et godt innsalg for å komme tilbake som gjest. Ringvirkningene av at det investeres milliardbeløp i Drangedal, kan bli store. Menon Economics har gjennomført analyser blant annet av datasenterutbygging i Rjukan, Rennesøy og Enebakk.
Kompetansearbeidsplasser
– Dette er en gave til lokalsamfunnet. Etableringen kan gi gode ringvirkninger til lokalt næringsliv, og et positivt løft med nye kompetansearbeidsplasser. Dessuten kan dette gi en fin omdømmeeffekt for hele Drangedal, mener Drivs prosjektleder Tone Størseth.
– Kompetansearbeidsplassene kan virke inspirerende for ungdommen i bygda og gi håp om å kunne vende tilbake etter utdanning utenbys.
Det er stor variasjon i hva slags kompetanser som trengs for å drive et datasenter, fra renhold til vektertjenester, rørleggerkunnskaper til servicearbeid året rundt. Med tiden kan det utvikle seg svært mange arbeidsplasser som følge av etableringen på Varpet.
– Flere boligområder er under utvikling i kommunen, og det er godt håpe om at enda flere med tiden flytter til bygda.
Hva kan Driv bidra med?
Driv bidrar aktivt med å sette utbyggerne i kontakt med riktige instanser i kommune og næringsliv, kopler inn mot ulike eksterne miljøer som utdanningsinstitusjoner og fagmiljøer og bidrar til å øke oppmerksomheten regionalt om Drangedal som kompetanse-attraktivt sted å arbeide og utvikle.
Videre arbeider Driv, næringsforeningen og arbeidsinkluderingsgruppa aktivt med å sette lokale tjenestetilbydere i stand til å komme i betrakting for leverandøravtaler til Varpet. Det tilrettelegges også for at driverne kan gjennomføre sine kompetansehevingsløft lokalt, blant annet ved næringshagen på Kåsmyra. Eksempelvis ble vekterne kurset der.
Fremover vil Driv kunne tilby opplæring i hva som må til for kunne være en leverandør og jobbe med utviklingsprosjekter sammen med den enkelte virksomhet. Det er behovene som vil være styrende. Det er imidlertid viktig å merke seg at det er NÅ man har virkemiddelapparatet Driv, og kan benytte den ekstraordinære muligheten omstillingsprogrammet gir. Ta kontakt om du lurer på noe!
Her kan du lese mer om Polar DC.
Mer om Crusoe kan du lese her.